On Board Diagnosis
















 

OBD

In aceasta sectiune vom prezenta articole despre celebra diagnoza on-board. Cum a aparut, despre ce e vorba, unde pot fi gasite interfete si softuri de diagnoza (la noi ! Ha...). Pe scurt, este vorba de o interfata americana, relativ ieftina, de la 90-200 Euro si un set de cabluri care fac legatura intre computerul masinii si un laptop sau un pc stationar. De dimensiunile unui antiradar... Pe aceasta cale, orice posesor de masina poate dialoga cu computerul masinii, cu cunostinte minime. Avantajul major este ca aceste interfete fac cam 90% din ce face un tester specializat de service, dar la 2-3% din valoarea acestuia.

De acum inainte, poti si tu depista cu usurinta orice defectiune frecventa, de exemplu un senzor care nu-si face datoria. Odata ce ai inlocuit senzorul respectiv, poti printr-un simplu click de mouse sa stingi MIL-ul de la bord (malfunction ilum. lamp, sau led).

Exista si interfete care nu au nevoie de laptop, ele afiseaza pur si simplu un cod de eroare, dupa care cu ajutorul manualului ce insoteste acest tip de aparate si care contine mii de astfel de coduri, nimic nu este mai simplu decat sa identifici piesa defecta. Cool, nu-i asa ? Unele soft-uri permit chiar trasarea unei diagrame de putere, asta bineinteles daca aveti pe cineva alaturi care sa manuiasca laptop-ul.

Atentie ! Nu incercati sa demarati in tromba cu ochii pironiti in laptop ! S-ar putea sa inregistrati brusc o gramada de erori, mai cu seama pe la airbag-uri...