Se spune ca obisnuinta este a doua natura. M-am obisnuit deci cand vine vorba sa desurubez ceva, sa ma indrept la trusa de scule si sa iau cheia fixa sau rozeta, desi am la dispozitie clichet si tubulare de tot felul. E adevarat ca parca imi ia un pic mai mult timp, dar ce sa fac, simt mai bine cat de tare a fost strans un surub si asta imi este de real folos cand il strang la loc. Nu vorbesc de suruburile sau piulitele la care la montaj ai nevoie de dinamometrica, ci de celelalte.

 

Tin foarte mult la aceste mici tabieturi de meserias batran, de aceea cu greu ma poate convinge cineva sa incerc tot felul de gadget-uri moderne care pretind sa-ti faca viata mai usoara. Si totusi, sceptic asa cum sunt, am acceptat sa testez un soi ciudat de chei combinate, pentru simplul fapt ca scria pe ele Facom. M-am gandit ca un asemenea fabricant de scule nu si-ar risca renumele doar de dragul nonconformismului, asa cum se intampla adesea cu multe produse de duzina, si nu vorbesc acum numai de scule.



 S-ar putea spune ca am o afinitate speciala pentru Facom. Nu este adevarat, am mai spus-o, sunt multe alte firme serioase care din punctul meu de vedere pot concura cu Facom. Insa daca stiu cat de cat cine aduce Facom in Romania, despre Hazet, Snap-On sau Gedore, nu stiu mai nimic.

Cand am primit setul de chei de care va povestesc, am zambit neincrezator. Pe ambalaj scria pretios: “chei combinate rapide cu efect de clichet”… Da’ de unde, nici pomeneala de clichet, ba chiar mi s-a parut o gluma, fiindca aratau cam ca niste chei boante, rupte la un capat ! Dar totusi, scria Facom pe ele… si pe deasupra aveau acel luciu semimat, inimitabil, al sculelor serioase, stiti la ce ma refer. In fine, am desfacut ambalajul cu mare grija, convins fiind ca-l voi returna curand cu continut cu tot. Deja imi construisem in cap diverse formule politicoase prin care sa-i dau de inteles omului care cu buna intentie mi le trimisese sa le incerc, sa nu-si mai piarda vremea cu astfel de reinventari si sa aduca pe viitor scule adevarate, normale, de oameni seriosi.

In fine, am intors fiecare cheie pe o parte si pe alta, m-am dumirit cum functioneaza treaba cu clichetul. Ingenioasa treaba, ce sa zic, cel putin in teorie. Dar practic ? Daca chiar functioneaza-mi-am spus-e clar ca economisesti ceva timp. Dar ca sa spui ca forta rezultata e mai mare cu 20% decat cu cheia clasica, asa cum scrie pe cutie, asta chiar ca n-am crezut… pana nu am probat. Si ce surub mai strans poate fi altul decat acela de la filtrul de benzina de la un VW K-Jetronic, la care precis nu se umblase de la caderea zidului din Berlin incoace ? Zis si facut, masina sus pe elevator, cautat si gasit filtrul in spatele stratului de noroi local depus la greu, luat pozitia de lupta, tinut contra cu 22 si… opintit in biata scula “boanta” cat am putut de tare !



Eram asa de curios sa vad cum se asaza ciotul acela pe hexagonul surubului de 19, incat am ramas cu ochii pironiti pe cheie si am uitat ca acolo e benzina ramasa pe conducte la 4-5 bar ! M-am ferit in ultimul moment, dar tot m-am stropit de sus si pana jos de “fuel injection”, fiindca surubul s-a deblocat mult mai repede decat m-am asteptat ! Desi n-am “dinamometrica in palma” cum se lauda multi meseriasi, pot confirma ca surubul s-a desfacut sensibil mai usor decat cu cheia clasica. Si fiindca de cealalta parte a filtrului, locul era stramt, am incercat si mi-a iesit din prima si efectul de clichet ! A inceput chiar sa-mi placa. Am desfacut filtrul mai repede decat de obicei si chiar a fost binevenita aceasta usurinta, fiindca curgea multa benzina care mi se prelingea pe sub maneca salopetei.

Normal, prima reactie a fost cat se poate de spontana: “ai naibii francezi…” Vreau sa spun ca acum nu stiu cum sa-i spun omului ca nu prea i-as mai da jucariile inapoi. Cel mult ambalajul. Si daca ma uit mai atent, nici nu arata rau deloc, nu stiu de ce mi s-au parut la inceput boante… Imi vine sa scot un slogan: Facom face moda !

Nu, nu ma pricep la sloganuri publicitare, asa ca mai bine-mi vad  de treburile mele: am cronometrat ! Nu desfaci chiar de doua ori mai repede un surub asa cum scrie pe cutie, dar obtii totusi o economie importanta de timp. Am strans pe masina de cateva ori un intinzator de curea intr-un loc al naibii de dificil, si am facut media: mi-au trebuit cca 30 de secunde cu cheia normala si aprox. 20 cu cea rapida cu efect de clichet.



E bine pentru cei ca mine, cu dureri la coloana vertebrala. Fiindca oricat te-ar durea spatele cand te apleci deasupra unui motor, nu renunti pana nu termini de strans surubul al carui filet parca nu se mai termina. Opt-zece secunde mai putine de stat in pozitie dificila pot insemna exact ragazul in care-ti indrepti spatele pana sa treci la un alt surub.

Dar nu cred ca economia de timp e atuul cel mai important al acestor chei atipice, cat faptul ca in locurile greu accesibile, cheia patrunde pe piulita mult mai usor, avand un unghi de atac, o deschidere mult mai mare decat cheia clasica. Cu alte cuvinte, nimeresti hexagonul unei piulite cu ochii inchisi, atat la propriu cat si la figurat. La fel se explica si usurinta cu care poti scoate cheia de pe surubul sau piulita pe care le-ai terminat de strans. Lucru important, fiindca nu de putine ori se intampla sa se agate cheia in surub exact la iesire, cand zici ca ai terminat, sa-ti scape din mana si sa trebuiasca sa scormoni minute in sir cu magnetul printre baia de ulei si scutul de motor.



M-am uitat cat de important este acel profil curbiliniu care asigura contactul in trei puncte si mi-am dat seama ca ideea nu ar face doi bani daca nu ar fi pusa in opera cu o precizie de executie de exceptie. Plus materialul, tratamentul si stratul de acoperire, astfel incat scula sa nu se deformeze sau sa se exfolieze in timp, acest tot unitar fiind la urma urmei secretul ce sta la baza eficientei acestor chei rapide. Asa ca, atentie la imitatii ieftine ! Cea mai mica abatere de la profilul ideal poate conduce la imposibilitatea utilizarii acestei scule.  

Setul 40R contine 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19. Pacat ca nu face parte din set si cheia de 15. Intamplarea a facut ca tocmai astazi sa fi avut nevoie sa reglez o broasca de usa de Golf si asa am observat ca din setul respectiv lipseste 15. Si ca sa fiu carcotas pana la capat, desi recunosc ca aceste chei realizeaza un bun  compromis intre clichetul clasic cu cap de tubulara si cheia fixa normala, exista si o limitare, ca in orice compromis: ca sa poti folosi acest capat al cheii cu efect de clichet, trebuie totusi sa ai un minim de spatiu de manevra, incat sa poti agata latura urmatoare a hexagonului. Cand nu ai un unghi minim de 60 de grade in care sa poti misca cheia stanga-dreapta, poti folosi capatul celalalt, inelar, care poate strange surubul cu curse de lucru mai mici, dar mai dese.

Trebuie putin mai multa atentie la suruburile mai muncite, mutilate, cu hexagonul rotunjit. In astfel de cazuri, e mai sanatos sa folosesti capatul celalalt, de rozeta.

Una peste alta, m-am obisnuit cand si cum sa folosesc eficient acest tip de chei combinate deja din a doua zi de lucru in atelier. Singura problema reala a fost sa-mi inlatur vechea deprindere de a intoarce cheia pe surub, manevra devenita in noile conditii absolut inutila. Acum, la o saptamana de cand am pus in trusa aceste chei inovatoare, constat ca mi-au devenit aproape indispensabile !

In general, sculele de mana Facom sunt garantate pe viata. Nu stiu exact cum functioneaza acest sistem, deocamdata am primit asigurari de la AG Group, primul partener Facom din Romania de care am auzit, ca sculele eventual deteriorate se inlocuiesc pe loc in cazul in care sunt pe stoc, sau se comanda la extern si se inlocuiesc atunci cand sosesc. De la alti parteneri Facom in Romania, am primit informatia ca in astfel de cazuri se plateste totusi ceva pentru inlocuire, daca scula a fost cumparata de la alta firma, anume tva-ul aferent importului respectiv. Se pare deci ca Facom acorda aceasta garantie indiferent cand si de unde ai achizitionat produsul.

Pretul unui astfel de set ce contine 11 chei rapide se situeaza in jurul a 100 de euro cu tot cu tva, iar cheia de 15 care spuneam ca lipseste se poate si ea obtine cu inca vreo 10-12 euroi. Preturile variaza in functie de valoarea cumpararii, de fidelitatea fata de partenerul Facom, samd.   

Am observat ca este un interes special pentru aceasta marca de scule. De aceea am inceput aceasta serie de articole Facom care nu se va opri aici. Vom face vizite la diverse magazine, va vom spune ce impresii am cules si va vom da in curand mai multe detalii, adrese de contact, etc. Deocamdata stim ca aceste chei rapide se gasesc de cumparat la magazinul “AG Group” din Calea Grivitei 184B, sector 1, Bucuresti tel: 2234089 /2234092/ 2237905 fax:0212234092 email: aggroup@aggroup.ro Magazinul este deschis de luni pana vineri intre 9.00 – 17.30.